Křehký koláč z ricotty

Seznam surovin

Na náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Do mísy prosejeme mouku, přidáme změklé máslo, vejce, cukr a špetku soli a vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout.

Mezitím v míse smícháme ricottu, mascarpone, vejce a cukr, přidáme mandlové plátky a špetku soli a znovu promícháme. V hrnku rozmícháme kakao s vaječným likérem a 4 lžícemi teplé vody na hladkou směs.

Odleželé těsto rozdělíme na dvě poloviny a jednu rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm. Vyložíme jím dno i okraje vymazané vyšší hranaté nebo kulaté formy a formu naplníme polovinou náplně. Poklademe ji piškoty, které opatrně polijeme rozmíchaným kakaem a přelijeme zbylou náplní. Druhou polovinu těsta také rozválíme na plát, do kterého vykrojíme formičkou různé ozdobné vánoční tvary, zakryjeme jím připravený koláč a okraje pevně přimáčkeneme.

Na povrch nalepíme pomocí rozšlehaného vejce vykrájené ozdobné tvary, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 210 °C a pečeme, dokud těsto nezbělá. Pak teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ještě asi 30 minut.

Koláč necháme vychladnout a před podáváním ho pocukrujeme.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 4

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...