Křehký koláč s vaječným krémem

Seznam surovin

Těsto:

Náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Do mísy nasypte mouku, cukr a nakrájené máslo. Prsty vytvořte drobenku, nechte klidně v mouce kousky másla, těsto bude nadýchané a nebude tvrdnout. Přilijte 4 lžíce vody a rychle vypracujte těsto. Vytvarujte z něj disk, zabalte do potravinářské fólie a nechte vychladit v lednici.

2. Zatímco těsto odpočívá, připravte krém. do misky nalijte žloutky, přidejte cukr a kukuřičný škrob. Důkladně vyšlehejte, přidejte vanilkový extrakt, whisky, smetanu a dobře promíchejte. Troubu předehřejte na 190°C. Koláčovou formu vymažte máslem, těsto vyválejte a dejte do formy, přebytečné okraje ořízněte a dno propíchejte vidličkou. Na těsto položte pečicí papír, zatižte ho fazolemi a pečte tzv. naslepo 10 minut. Pak papír sundejte a korpus vraťte zpátky do trouby na 5 minut nebo dokud lehce nezezlátne. Teplotu stáhněte na 170°c.

3. Na předpečený korpus nalijte krém, vraťte koláč do trouby a pečte buď 40 minut, nebo dokud se okraje nezpevní a prostředek se ještě lehce chvěje. Koláč nechte zchladnout na mřížce a lehce poprašte muškátovým oříškem.

Poznámka k receptu

Koláč je nejlepší druhý den, kdy se náplň pořádně rozleží. Zároveň je ale krém s chutí vaječného likéru tak skvělý, že druhého dne se dožije jen málokterý kus. Zkuste to vydržet, stojí to za to.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...