Jemný koláč s karamelem a krémem

Seznam surovin

Na těsto:

Na krém:

Na karamel:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr, povolený a rozkrájený tuk, sůl, vejce a vše důkladně zpracujeme a necháme cca 30 minut odpočinout zabalené v ledničce.

Poté těsto rozválíme do kulata, přeneseme ho do koláčové formy a vtlačíme rovnoměrně do okrajů. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi cca 15 - 20 minut.

Cukr rozpustíme v kastrůlku dozlatova. Poté vlijeme smetanu, přidáme máslo a dobře rozmícháme. Vaříme na mírném ohni, dokud se karamel nerozpustí. V závěru přidáme maizenu rozmíchanou v troše vody a vaříme do zhoustnutí (cca 1 minutu). Horkou směs nalijeme na těsto a necháme zatuhnout a vychladnout.

Rozlámanou čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni společně s máslem. Vychladlou čokoládu ušleháme s cukrem a zakysanou smetanou. Čokoládový krém rozetřeme na ztuhlou karamelovou náplň a dáme ztuhnout do ledničky.

Poznámka k receptu

Máslo na krém musí být pokojové teploty. Příliš tuhé máslo by se špatně vyšlehávalo a krém by se mohl srazit. Oproti tomu měkké máslo by se roztékalo.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...