Borůvkový mřížkový koláč

Seznam surovin

Na náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V míse smícháme hladkou mouku s cukrem a špetkou soli, přidáme nakrájené máslo a mícháme asi 15 vteřin. Pak přilijeme 3 lžíce ledové vody a dále mícháme, dokud se těsto nespojí (podle potřeby přilijeme ještě trochu vody). Těsto bychom měli zpracovávat velmi rychle, jen necelou minutu. Z připraveného těsta vytvarujeme kouli, kterou zploštíme, zabalíme do fólie a necháme odležet nejméně hodinu v chladu.

Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm, přeneseme ho do lehce vymazané a vysypané kulaté formy a přebývající těsto přes okraj seřízneme a uschováme na mřížku. Formu zakryjeme fólií a necháme před plněním ještě 30 minut v chladu.

V míse smícháme citronovou kůru a šťávu, škrob a cukr a opatrně vmícháme borůvky. Ze zbylého těsta utvoříme několik válečků silných asi 5 mm. Náplň nalijeme do formy s těstem, okraje těsta potřeme vejcem rozmíchaným s mlékem a na povrchu vytvoříme z válečků těsta mřížku. Také ji potřeme vejcem a pečeme asi 35 – 45 minut při 200 °C. Pokud těsto při pečení začne místy rychle hnědnout, zakryjeme povrch alobalem.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...