BORŮVKOVÝ BLACK CAKE

Seznam surovin

Korpus:

Bvorský krém:

Máslový krém:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Připravte korpus: bílky vyšlehejte do řídké pěny, přidejte cukr a ušlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte metličkou s esencí a citronovou kůrou. Pak je zašlehejte do bílků, zlehka vmíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva a rozehřáté vlažné máslo. Formu o průměru 23 cm vymažte a vysypte, pak do ní hned těsto nalijte. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 1 hodinu. Po upečení nechte korpus 10 minut chladnout ve formě, pak ho vyndejte, aby úplně vychladl.

2. Připravte bavorský krém: ovocné pyré dejte do hrnce, přidejte cukr a promíchejte. Jakmile se začne pyré vařit, stáhněte ho z plotny a dejte alespoň na 1 hodinu vychladit do lednice. Mezitím podle návodu na obalu připravte želatinu. Ještě teplou ji přimíchejte ji tedy do vychladlého pyré a dejte znovu vychladit alespoň na 30 minut do lednice. Mezitím vyšlehejte smetanu. Začněte vždy na pomalý chod a pomalu zvyšujte otáčky. V momentě, kdy se začne zvětšovat objem, přidejte studené pyré do šlehačky a promíchejte stěrkou, až vznikne pěna.

3. Připravte máslový krém: do hrnce dejte vodu s cukrem a ze začátku nemíchejte. Mezitím připravte z bílků pevný sníh, nejlépe v robotu. Vodu s cukrem vyšlehejte, a když se směs táhne jako šňůra, nalijte ji do sněhu. Dále šlehejte až do vystydnutí. Na závěr postupně přidejte změklé máslo a znovu vyšlehejte. Ochutit ho můžete čímkoliv – semínky z vanilkového lusku, extraktem z pomerančových květů, růžovou esencí, slaným karamelem nebo ovocným pyré. V lednici vydrží v pohodě až jeden týden.

4. Hotový korpus rozdělte na více částí – nejlépe na tři. Části jednotlivě potřete borůvkovým krémem. Poté je dejte zatuhnout alespoň na 30 minut do lednice. Jakmile je dort dostatečně ztuhlý, ořízněte boky do konečného tvaru a začněte nanášet světlý máslový krém. Dejte ho do zdobicího sáčku, naneste ho rovnoměrně na celý dort a opatrně uhlaďte cukrářskou špachtlí.

5. Pokud máte krém hodně rádi, můžete vrstvení opakovat. Asi 2–3 lžíce krému si schovejte. Dejte dort do lednice, opět alespoň na 30 minut, aby krém zatuhl a s dortem se lépe pracovalo. Po vytažení uhlaďte špachtlí a zarovnejte případné nerovnosti.

6. Jakmile docílíte požadovaného tvaru, smíchejte máslový krém s černou barvou. Pak černý krém nabírejte lžičkou či nožem a tvořte „tečky“, které na závěr znovu rozetřete špachtlí, čímž získáte „duhový“ efekt. Raději ze začátku udělejte teček méně, uvidíte, jak moc lehce se bude černý krém roztírat.

7. Na závěr ozdobte dort kornoutkem plněným borůvkami jako my nebo můžete použít květiny či jiné ovoce. Kreativitě se meze nekladou

Poznámka k receptu

FORMA NA KORPUS O PRŮMĚRU 23 CM CHLAZENÍ 2 HODINY, ODPOČINUTÍ PŘES NOC

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...