Tříčokoládový cheesecake

Seznam surovin

Na korpus:

Na arašídový karamel:

Na náplň:

Na sněhové špičky:

Kromě toho:

  • máslo (na vymazání formy)
Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Sušenky rozdrtíme (válečkem nebo v robotu) a nasypeme do mísy. Přidáme rozpuštěné zchladlé máslo a dobře propracujeme, až vznikne kompaktní hmota.

Kulatou dortovou formu o průměru 22 cm vymažeme máslem a vyložíme papírem na pečení tak, aby přesahoval přes okraje. Naplníme ho připravenou hmotou a dobře ji umačkáme dnem skleničky po celé dnu až k okrajům. Naplněnou formu uložíme do chladničky.

Mezitím připravíme arašídový karamel. Do kastrolu nasypeme cukr, zalijeme ho vodou a zahříváme na mírném ohni asi 5 minut, dokud se cukr nerozpustí. Zvýšíme plamen, přivedeme bez míchání k varu a vaříme 18 – 20 minut, dokud nevznikne zlatavý karamel. Odstavíme ho z ohně, opatrně vmícháme smetanu (pozor na oči), kastrol vrátíme na oheň a vaříme při střední teplotě 2 minuty. Přitom směs pečlivě mícháme, aby se v ní rozpustily kousky karamelu. Karamel odstavíme z ohně a necháme 30 minut vychladnout. Pak do něj vmícháme arašídy, karamel rozetřeme v rovnoměrné vrstvě na sušenkový základ ve formě a vše necháme v chladničce 3 hodiny ztuhnout.

V kovové misce položené na hrnec s vroucí vodou (miska by se neměla dotýkat vody) rozpustíme máslo a 60 g nasekané tmavé čokolády a dobře promícháme. Čokoládu rozetřeme na karamel ve formě a necháme 10 minut zatuhnout.

Nasekanou bílou čokoládu také rozpustíme v kovové misce umístěné nad hrncem s vroucí vodou, rozmícháme dohladka, odstavíme a necháme 5 minut zchladnout.

Mezitím vložíme do mixéru krémový sýr pokojové teploty, přidáme cukr a 1,85 dl šlehačky rozmíchané se ztužovačem a vše rozmixujeme na hladký krém. Přidáme vychladlou bílou čokoládu a znovu rozmixujeme dohladka.

Do malého kastrůlku nalijeme jeden a půl lžíce horké vody a posypeme ji želatinou. Kastrůlek umístíme do většího kastrolu s vroucí vodou a za stálého míchání zahříváme asi 5 minut, dokud se želatina nerozpustí. Kastrůlek vyjmeme z vodní lázně a želatinu necháme 5 minut zchladnout. Pak ji přilijeme k bílému čokoládovému krému a znovu vše rozmixujeme dohladka. Krém nalijeme na tmavou čokoládovou vrstvu ve formě, povrch uhladíme, formu zakryjeme mikrotenovou fólií a necháme 4 hodiny ztuhnout v chladu.

V pánvi rozpustíme zbylou nasekanou tmavou čokoládu se zbylou smetanou ke šlehání na hladkou směs. Nalijeme ji na ztuhlou náplň ve formě, rovnoměrně rozetřeme a necháme hodinu ztuhnout v chladničce.

Na sněhové špičky zahřejeme v kastrůlku na mírném ohni cukr s vodou, dokud se cukr nerozpustí. Přitom vařečkou seškrabáváme cukr ze stěn kastrůlku, aby se nevytvořily krystaly. Zvýšíme teplotu a vaříme bez míchání asi 3 – 5 minut, dokud cukrový rozvar nedosáhne teploty 115 °C. Pokud do něj pak ponoříme drátěné očko a foukneme do něj, měly by se tvořit bubliny jako u bublifuku.

Z bílků a špetky soli ušleháme elektrickým šlehačem tuhý sníh. Tenkým praménkem do něj za stálého šlehání přiléváme cukrový sirup a dále šleháme, až je sníh leský a tvoří pevné špičky.

Sníh naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme ho na ztuhlý dort do tvaru špiček. Ty pak opatrně opálíme pomocí flambovací pistole. Pokud ji nemáme, vložíme cheesecake na chvilku do trouby pod rozpálený gril a sníh necháme lehce zezlátnout.

Poznámka k receptu

Pokud vám po zalití smetanou zůstanou v karamelu malé kousky, přeceďte ho přes sítko nebo kousky vyberte lžičkou.

Nechte hotový cheesecake bez sněhových špiček odležet asi 3 dny v chladničce a teprve pak ho ozdobte pusinkami. Po rozležení chutná totiž ještě lépe.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...