Rozkvetlé dortíky

Seznam surovin

Na korpus:

Na naplnění:

Na ozdobení:

  • květy 1 miska (drobné, čerstvé, jedlé, např. sedmikrásky, macešky, měsíčky...)
  • bílek 1 kus
  • cukr krupice 1 miska (jemný)
Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Nejdříve si vyrobíme kandované kvítky na ozdobení. Čerstvé květy očistíme a zkrátíme jim stonky na délku asi 2 cm. Krupicový cukr nasypeme do igelitového sáčku a několikrát ho přejedeme válečkem, na který hodně tlačíme, abychom cukr trochu rozdrtili. Cukr pak nasypeme do misky. Každý květ uchopíme za stonek pinzetou a pomocí štětečku ho potřeme ze všech stran tenkou vrstvou bílku rozšlehaného se 2 lžičkami vody (je důležité, aby se bílek dostal i do všech záhybů). Květ pak necháme lehce oschnout (nesmí být příliš mokrý, ale bílek také nesmí zcela zaschnout). Potřené lístky posypeme pomocí lžičky nejprve ze spodní strany cukrem a přebytečný cukr oklepeme. Pak lístky posypeme i z druhé strany, položíme je na plech vyložený papírem na pečení a necháme důkladně zaschnout nejméně 1 den.

V míse vyšleháme žloutky s cukrem a změklým máslem. Přimícháme vanilku, pak po částech prosátou mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a soli.

Těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení, povrch uhladíme, vložíme ho do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme asi 10 - 15 minut dozlatova. Upečený plát necháme na plechu vychladnout.

Z upečeného plátu vykrojíme pomocí obráceného hrnku nebo skleničky devět stejně velkých koleček.


Smetanu ušleháme se ztužovačem, cukrem a mandlovým aroma do tuha a případně ji ještě lehce obarvíme potravinářskou barvou (my jsme použili modrou).

Šest koleček potřeme vrstvou zavařeniny a pak vrstvou připravené šlehačky a vždy dvě kolečka položíme na sebe. Zakryjeme je zbylými kolečky a vršky potřeme zbylou šlehačkou. Dortíky necháme dobře ztuhnout v chladu a před podáváním je ozdobíme jedlými květy.

Poznámka k receptu

1 hrnek = 250 ml

Na zdobení použijte jen jedlé květiny, u kterých jste si jisti, že nebyly ošetřeny žádným postřikem. Ideální jsou květy z vlastní zahrádky nebo vypěstované v truhlíku.

Na konzervování bílkem a cukrem se nehodí květy, které jsou hodně křehké a mají velké okvětní lístky. Výjimkou jsou růže – ideální jsou ještě nerozvité menší květy.

Pokud květy po zaschnutí hned nepoužijete na zdobení, uložte je na suchém místě s přístupem vzduchu (ne do uzavřené krabičky).

Hodnocení: 2,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 2

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...

Přečtěte si jinde