Rolovaný dort

Seznam surovin

Korpus:

Krém:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Do mísy vyklepněte vejce, přidejte cukr a vyšlehejte do husté pěny. Mouku prosejte do menší misky, smíchejte se solí, práškem do pečiva a nasypte k vejcím. Prošlehejte, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky, a nakonec zašlehejte rozpuštěné máslo.

2. Těsto nalijte na připravený plech a stěrkou rozetřete rovnoměrně po celé ploše. Vložte do trouby a pečte 15 minut nebo do té doby, než korpus zezlátne. Zatímco se těsto peče, připravte čistý pečicí papír a přes sítko ho posypte moučkovým cukrem. Jakmile bude těsto upečené, překlopte je na připravený pocukrovaný pečicí papír a stáhněte z korpusu ten, na kterém se těsto peklo. Od kratší strany pevně zarolujte korpus i s pečicím papírem a nechte vychladnout. Tak upečte celkem 3 rolády, odřízněte z obou stran okraje a rozkrojte každou na 3 stejné díly.

3. Do misky vhodné do vodní lázně nalijte bílky, přidejte cukr a šlehejte 10 minut nebo dokud se cukr v bílcích nerozpustí a směs nedosáhne teploty 70 °C. Přelijte směs do mísy a vyšlehejte tuhý sníh. Bude to trvat asi 10 minut. Šleháním sníh zchladne na pokojovou teplotu, v tu chvíli začněte po malých dávkách zašlehávat změklé máslo. Jakmile ho zapracujete, přes síto propasírujte ¾ litru omytých borůvek, přidejte vanilkový extrakt a zamíchejte do krému.

4. Rozviňte jednu roládu a potřete ji po celé délce krémem. Pevně srolujte, pomažte druhý plát, položte už zavinutou roládu na začátek další a pokračujte v zavinování, dokud krém nebude z rolád vytékat (obvykle to vyjde asi na 5 plátů). Pak roládu přetočte na plochu a položte na etažér či servírovací podnos. Korpus potřete z boku a přikládejte jednotlivé rolády tak dlouho, dokud všechny nespotřebujete. Zbylým krémem potřete celý dort a uhlaďte.

5. Dort ozdobte borůvkami, přidejte pár lístků meduňky či máty a před podáváním nechte vychladit v lednici.

Poznámka k receptu

Rolovaný dort se stane hvězdou všech oslav, a to nejen v létě. Stačí obměnit chuť těsta nebo náplně – zkuste třeba skořicový korpus nebo malinový krém, fantazii se meze nekladou.

Pokud se vám borůvková barva bude zdát málo intenzivní, pomozte si potravinářským barvivem. Chuť zase můžete skvěle doladit trochou citronové

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...