Ptačí hnízdo

Seznam surovin

Na korpus:

Na krém:

Na hnízdo:

Kromě toho:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Na korpus prosejeme do mísy kakao s moukou, přidáme cukr, sodu, prášek do pečiva a sůl a promícháme. Do směsi vešleháme vejce, podmáslí, teplou vodu, olej a vanilkový extrakt a šleháme pomocí elektrického šlehače asi 4 minuty.

Těsto nalijeme do máslem vymazané a kakaem vysypané kulaté formy o průměru asi 17 cm, vršek zakryjeme fólií, těsto vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme přibližně 45 - 50 minut. Upečený korpus necháme 15 minut prochladnout, pak ho vyklopíme z formy a necháme dnem vzhůru vychladnout.

Mezitím připravíme krém. V míse vyšleháme krémový sýr pokojové teploty a změklé máslo, až vznikne hladký krém. Přimícháme do něj kakao se špetkou soli, pak rozpuštěnou zchladlou čokoládu a zakysanou smetanu a nakonec cukr.

Vychladlý korpus na vrchu seřízneme do roviny (odkrojenou části si uschováme) a podélně ho rozkrojíme na tři pláty. Z krému oddělíme asi 4 lžíce. Zbylým krémem potřeme spodní plát, zakryjeme ho prostředním plátem, také ho potřeme a zakryjeme posledním plátem. Krémem pak potřeme vršek i strany dortu a krém dobře uhladíme širokou stěrkou (hlavně po stranách).

Oddělenou část krému naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a podél spodní strany nastříkáme po obvodu dortu malé kuličky, které lehce protáhneme. Dort pak necháme ztuhnout v chladu.

Mezitím si připravíme hnízdo. Rozlámanou čokoládu krátce zahřejeme v mikrovlnné troubě a rozmícháme s máslem na hladkou polevu (měla by být hodně řídká). Tyčinky rozlámeme přibližně na třetiny a preclíky na poloviny.

Na prkénko si položíme čtverec papíru na pečení a nakreslíme na něj kruh o průměru asi 14 cm. Kousky tyčinek a preclíků potíráme polevou a postupně je skládáme do kruhu do tvaru hnízda (nejdříve vyplníme i střed a pak už stavíme hnízdo jen po obvodu do výšky). Hotové hnízdo necháme ztuhnout v chladu.

Z odložené části korpusu vyřízneme tři kousky tvaru a velikosti malého vejce. Potáhneme je marcipánem nebo potahovací hmotou a dotvarujeme. Zbytek korpusu rozdrobíme a vejce v drobcích obalíme, abychom dosáhli kropenatého efektu.

Ztuhlé hnízdo opatrně přeneseme na dort a vložíme do něj marcipánová vajíčka. Nakonec dort dozdobíme drobnými kvítky, které přilepíme pomocí zbytku čokoládové polevy (můžeme je koupit už hotové nebo je vymodelujeme z kousku potahovací hmoty či marcipánu).

Poznámka k receptu

1 hrnek = 250 ml

Pokud nemáte vhodnou malou formu na dort, nalijte těsto na dva hlubší plechy vyložené papírem na pečení (doba pečení je pak kratší, asi 20 minut). Z každého plátu pak vykrojte jeden kruh a jeden půlkruh a poskládejte z nich dort - dole bude celý kruh, uprostřed dva půlkruhy a nahoře opět celý kruh.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...