Lahodný tříbarevný medovník

Seznam surovin

Těsto:

Žloutkový krém:

Karamelový krém:

Kávová směs:

Posypka na dort:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Abyste získali karamel do krému, dejte - nejlépe do tlakového hrnce - na hodinu vařit slazené kondenzované mléko v plechovce. V běžném hrnci byste museli čas vaření zdvojnásobit.

2. TĚSTO: Ve vodní lázni či na mírném ohni pomalu rozpusťte máslo a přidejte med, cukr, sodu a vejce. Směs míchejte tak dlouho, až v ní cukr zkaramelizuje a směs dostane pěnovou konzistenci a světle zlatavou barvu. Trvá to asi 10 minut.

3. Přendejte směs do větší mísy a ještě za tepla do ní přidávejte mouku a mléko. Z toho všeho buď hnětačem přímo v nádobě, nebo po vyklopení rukama na lehce pomoučeném válu důkladně vypracujte hladké kompaktní těsto.

4. Troubu předehřejte na 175 °C. Těsto rozdělte na 5 dílů a vyválejte z nich 3–5mm silné placky o průměru asi 30cm. Propíchejte je vidličkou, aby se netvořily bubliny, a pečte je jednotlivě na pečicím papíru. Plát je hotový vždy, když zavoní a zrůžoví (asi po 6 minutách). Poté nechte pláty na rovné chladné ploše (na stole či na kuchyňské lince) vychladnout.

5. Vyndejte plechovku slazeného kondenzovaného mléka z papiňáku a nechte zchladnout (postavte ji třeba za okno). Mezitím si začněte připravovat krémy.

6.ŽLOUTKOVÝ KRÉM: Na mírném ohni nechte zhoustnout mléko s hrubou moukou a za stálého míchání ho nechte vychladnout. V míse, nejlépe elektrickým šlehačem, vyšlehejte žloutky s cukrem do světle žluté pěny. Postupně do ní přimíchávejte vychladlou mléčnou kaši a změklé kousky másla, až vznikne hladký žloutkový krém. KARAMELOVÝ KRÉM: Studený karamel přesuňte z plechovky do misky, přidejte jemně mleté vlašské ořechy a máslo a vše vyšlehejte do krému. KÁVOVÁ SMĚS: Instantní kávu zalijte vroucí vodou, nechte ji trochu vychladnout a přimíchejte do ní smetanu, vanilkový cukr a rum.

7. Z vychladlých medových placek, nejlépe podle velkého talíře, vykrojte kulaté pláty (ořezky si ponechte na závěrečné zdobení dortu) a pomašlujte je z obou stran kávovou směsí.

8.Oba krémy při natírání jednotlivých vrstev střídejte. To, co vám z nich nakonec zbude, smíchejte a použijte na vněj- ší úpravu dortu.

9.Touto „třetí“ barvou krému celý dort bohatě pomažte.

10. Z mletých vlašských ořechů a medových ořezků udělejte posýpku, kterou na závěr celý dort zasypte. Medovník uložte na chladné místo, serví- rovat ho můžete již za 24 hodin.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...