Kávový dort s ořechy a kardamomem

Seznam surovin

Těsto na korpus :

Karamelizované ořechy :

Krém:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 180°C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Všechny ořechy (do korpusu i na ozdobu) položte na plech s pečicím papírem a nechte po dobu 6 minut opražit v troubě. Vyjměte a nechte vychladnout.

2. ořechy, které použijete na ozdobu dortu, nechte na pečicím papíře, na kterém jste je pražili.
V kastrůlku smíchejte cukr s vodou a za občasného míchání kovovou lžící přiveďte k varu. Cukr roztavte na karamel, už nemíchejte, pouze štětcem nebo mašlovačkou namočenou ve studené vodě potírejte vnitřní boky hrnce, abyste zamezili tvorbě krystalů. Jakmile směs dosáhne zlatavé barvy, okamžitě ji zchlaďte ponořením dna kastrůlku do mísy či dřezu se studenou vodou. karamel naneste lžící na připravené ořechy a nechte vychladnout. Ořechy určené do těsta nožem nasekejte nahrubo.

3. Všechen kardamom (do těsta na korpus i do krému) vyloupejte z tobolek a rozmělněte ve hmoždíři nebo mlýnku na prášek. Jednu třetinu množství použijete na přípravu krému, dvě třetiny do těsta.

4. korpus: v míse pomocí robotu či elektrického šlehače třete máslo, cukr a kávu, až získáte krásně lehkou a nadýchanou pěnu. Přidejte lehce našlehaná vejce, mleté mandle a kardamom. Nakonec na nižší otáčky nebo ručně vmíchejte mouku a nasekané ořechy. Těsto nepřešlehejte. Připravené formy rovnoměrně naplňte těstem a pečte 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nezůstane čistá, bez drobečků. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.

5. Na přípravu krému opět použijte elektrický šlehač nebo robot. Šlehejte máslo s moučkovým cukrem 5 minut, poté přidejte vanilkový extrakt, kardamom, kávu a smetanu. Ručně pak ještě promíchejte.

6. Korpusy vyjměte z forem a položte na servírovací tác. Spodní korpus potřete necelou polovinou krému. Přiklopte druhým korpusem a zbylým krémem potřete dort. Ořechy s karamelem částečně rozlámejte a efektně ozdobte vršek dortu.

7. Samokypřící mouka:
Po spoustě pokusů a zkušebních pečení jsme se nakonec dopočítali k poměru 2 lžičky kypřicího prášku na 250 g hladké mouky. Samokypřicí mouka obsahuje kypřidla více (cca 3 lžičky na uváděné množství), ale to proto, že v USA apod. ho používají ve velkém, aby jim těsto více vyběhlo.
Pokud byste si chtěla samokypřicí mouku koupit, mají ji třeba v Tescu, Marks & Spencer nebo na www.candy.store.cz.

Poznámka k receptu

Vyzkoušejte recept podle Fiony Cairns – slavné britské cukrářky, která pekla svatební dort pro Williama a Kate.

Použijte 2 formy o průměru 20 cm.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...