Francouzský dezert

Seznam surovin

Korpus:

Cukrový rozvar na polití:

Mousse:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. KORPUS: Ve vodní lázni vyšlehejte do husté pěny žloutky, celá vejce a cukr. Do jiné misky odvažte kakao a solamyl a zamíchejte. Tuto směs lehce vmíchejte do vyšlehané pěny a hmotu přendejte do dvou máslem vymazaných dortových forem (ø 24 cm).

2. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte asi 20–25 minut.

3. CUKROVÝ ROZVAR NA POLITÍ: V menším rendlíku přiveďte k varu vodu s cukrem a nechte minimálně 2 minuty vařit. Po částečném vychlazení ochuťte rozvar likérem Grand Marnier.

4. MOUSSE: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě (pozor na připálení, během ohřívání čokoládu víckrát promíchejte). Máslo také rozehřejte a obě suroviny smíchejte. Žloutky a vejce společně vyšlehejte v robotu do husté pěny.

5. Ze 100g cukru a 100ml vody připravte cukrový rozvar, nechte ho 2 minuty vařit a natřikrát ho vlijte za stálého šlehání do vaječné pěny. Nechte šlehat až do vychlazení.

6. Nyní opatrně vmíchejte vaječnou pěnu s rozvarem do čokoládové hmoty. Vychlazenou šlehačku vyšlehejte do tuha a opatrně ji zapracujte do vychladlé čokoládové pěny.

7. Vychladlé korpusy vyjměte (vy- řízněte) z ráfků dortové formy, seřízněte do roviny a znovu vložte do vymytých ráfků. Korpusy štětcem řádně potřete připraveným rozvarem s likérem Grand Marnier.

8. Pěnu rovnoměrně rozetřete na připravené korpusy a dejte do lednice zatuhnout, minimálně na 2 hodiny, nejlépe však do druhého dne.

9. Po ztuhnutí vyjměte dorty z ráfku (z forem), poprašte je kakaem a dozdobte čokoládovými lístečky, případně navíc ještě ovocem

Poznámka k receptu

•Mousse se nejlépe uhladí paletovým nožem nebo cukrářskou kartou.

• Tento dezert se dá také zamrazit. Po částečném zamrazení dort zabalte do fresch fólie a zamrazte. Rozmrazujte dort pozvolna tak, že jej z mrazáku nejprve přendáte asi na dvě až tři hodiny do ledničky.

• Dort z ráfku jde nejlépe oddělit, když ráfek nahřejete. Strany dortu zůstanou krásně hladké.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...