Čokoládový pusinkový dort

Seznam surovin

Na těsto:

Na oříškový sníh:

Kromě toho:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V míse vyšleháme elektrickým šlehačem změklé máslo s hnědým cukrem dohladka a jeden po druhém zašleháme žloutky. Po přidání každého žloutku šleháme, až je směs lehká a nadýchaná. Pak přidáme rozpuštěnou čokoládu, vanilkový extrakt a rum a šleháme, dokud se vše nespojí. Ze tří bílků a špetky soli ušleháme elektrickým šlehačem tuhý sníh, třetinu vmícháme do čokoládové směsi a pak zlehka vmícháme zbylý sníh.

Velkou dortovou formu vymažeme máslem, na dno položíme kruh papíru na pečení, potřeme ho také máslem a celou formu ještě vysypeme moukou. Naplníme ji připraveným těstem, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 25 minut.

Mezitím připravíme oříškový sníh. Nahrubo nasekané lískové oříšky smícháme s nasekanou čokoládou a škrobem. Bílky a citronovou šťávu ušleháme elektrickým šlehačem při vysoké rychlosti do pěny. Za stálého šlehání postupně přidáváme krystalový cukr a šleháme asi 8 minut, dokud není sníh tuhý. Pak ho zlehka vmícháme do oříškové směsi.

Dort vyjmeme z trouby, špachtlí do něj rozetřeme oříškový sníh, vrátíme ho do trouby a pečeme ještě 25 - 30 minut, dokud vršek není lehce nahnědlý a křupavý. Formu s dortem vyjmeme z trouby a položíme asi na 10 minut na kovovou mřížku. Pak jemně uvolníme nožem boky dortu a necháme ho zcela vychladnout.

Poznámka k receptu

Sladký sníh můžete na předpečený dort nastříkat i pomocí cukrářského sáčku s hladkou či řezanou trubičkou do tvaru malých pusinek nebo špiček.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 2

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...