Čokoládový dort s ornamentem

Seznam surovin

Na náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Na kousky nakrájenou čokoládu vložíme do kovové misky, kterou ponoříme do horké vodní lázně a čokoládu necháme rozpustit. V míse vyšleháme změklé máslo s oběma druhy cukru a špetkou soli do pěny. Jedno po druhém přišleháme vejce a pak rozpuštěnou čokoládu. V druhé míse smícháme mouku s maizenou a práškem do pečiva, tuto směs prosejeme do mísy s vaječnou směsí a na závěr přilijeme mléko a rum. Těsto promícháme, nalijeme do vymazané a vysypané kulaté rozevírací formy a pečeme asi 35 minut v troubě vyhřáté na 175 °C.

Korpus necháme vychladnout a mezitím připravíme náplň. V kastrůlku zahřejeme smetanu a jakmile začne probublávat, odstavíme ji z ohně, nalijeme do mísy s drobně nalámanou čokoládou a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Na závěr vmícháme whisky nebo brandy a krém necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout v chladničce.

Upečený vychladlý korpus podélně rozkrojíme na dvě poloviny. Připravený krém vyšleháme do pěny, potřeme jím spodní polovinu korpusu, přiklopíme ho druhou polovinou a dort necháme ztuhnout v chladu. Pak ho celý potáhneme rozehřátou čokoládovou polevou a necháme ji dobře ztuhnout.

Nakonec dort ozdobíme cukrem. Budeme potřebovat šablonu s libovolnými ornamenty, nejlépe kulatou, kterou položíme na vršek dortu. Pomocí jemného sítka hustě poprášíme vršek dortu přes šablonu moučkovým cukrem. Šablonu opatrně nadzvihneme z jedné strany špičkou nože, podebereme ji prsty a opatrně odstraníme, abychom cukrovou šalobnu nepoškodili.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...