Albertův dort

Seznam surovin

Na těsto:

Na krém:

Kromě toho:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Nejdříve připravíme krém. Smetanu ke šlehání přivedeme k varu, přidáme nakrájenou bílou čokoládu a vanilinový cukr a mícháme, až se čokoláda rozpustí. Směs necháme vychladnout a pak ji uložíme do chladničky, nejlépe do druhého dne.

V míse smícháme vejce s krupicovým cukrem, mísu ponoříme do horké vodní lázně a směs za stálého míchání zahřejeme na teplotu asi 40 °C. Elektrickým šlehačem ji vyšleháme do pevna a zašleháme do ní lžíci vody.

Zlehka vmícháme mouku s pudinkovým práškem, vanilinovým cukrem a citronovou kůrou a nakonec olej. Dvě třetiny těsta nalijeme na obdélníkový plech o rozměrech asi 15 x 30 cm vyložený papírem na pečení.

Do zbylé třetiny těsta vmícháme kakao, nalijeme ho do čtvercové formy o straně 15 cm vyložené papírem na pečení, vše vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 – 25 minut.

Pokud nemáme vhodné vykrajovátko, nakreslíme si na tvrdý papír obrys pejska a vystřihneme ho.

Upečený vychladlý světlý obdélníkový plát rozkrojíme na dvě poloviny, takže budeme mít celkem tři čtvercové pláty, dva svělé a jeden tmavý.

Ze středu světlého plátu vykrojíme formičkou nebo nožem pomocí šablony pejska. Stejného vykrojíme i z tmavého plátu a vmáčkneme ho do otvoru ve světlém plátu. Světlého pejska zase vmáčkneme do otvoru v tmavém plátu.

Vychlazenou ochucenou smetanu vyšleháme do pevna. Světlý nevykrojený plát potřeme částí krému, položíme na něj tmavý plát, opět ho potřeme částí krému a přiklopíme posledním světlým plátem s obrázkem pejska. Lehce ho přitlačíme, aby byl rovný, a dortík necháme dobře vychladit.

Okraje dortíku zarovnáme ostrým nožem do tvaru čtverce a pejska ozdobíme – uděláme mu obojek z proužku marcipánu a troškou krému na něj přilepíme lentilku.

Poznámka k receptu

Formičku na vykrajování potřete olejem, aby se nelepila na korpus a pejsek šel snadno vykrojit. To samé udělejte s nožem, pokud ho použijete.

Hezky vypadá i tmavý korpus se světlým pejskem uprostřed. Stačí jen vyměnit pořadí, ve kterém skládáte korpusy na sebe – dole budou dva světlé a nahoře tmavý. Nebo klidně upečte dva tmavé pláty a jeden světlý.

Je jen na vás, jaký motiv budete na dortíku mít. Může to být kočka nebo jiné zvíře, srdce, květina, písmeno...

Jestli budete dortík nabízet jen dospělým, dva spodní pláty můžete předtím, než je potřete krémem, pokapat trochou dobrého likéru – třeba ořechového nebo kokosového.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...