Martinské rohlíčky podle Anuše Kejřové

Seznam surovin

Těsto:

Maková náplň:

Povidlová náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, zasypte troškou cukru a nechte vzejít kvásek. V míse utřete změklé máslo s cukrem do světlé pěny, přidejte žloutky a trochu citronové kůry. Pak do mísy prosejte mouku, přilijte kvásek a vypracujte středně tuhé těsto. Lehce je posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte hodinu vykynout.

2. Těsto rozdělte na osm částí - z každé vyválejte placku a rozdělte ji na čtvrtiny. Na nejširší stranu vzniklého trojúhelníku naneste náplň a zaviňte směrem ke špičce. Rohlíčky přeneste na plech vyložený pečicím papírem a každý mírně ohněte. Potřete je rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut kynout.

3. Troubu mezitím rozehřejte na 180 °C a rohlíčky pečte 15 minut dozlatova.

4. Maková náplň: Mák nasypte do kastrůlku, zalijte mlékem, přidejte máslo a směs přiveďte k varu. Vařte 5 minut na mírném ohni, pak přidejte cukr, med, povidla, zamíchejte, odstavte ze sporáku a nechte vychladnout.

5. Povidlová náplň: Povidla utřete s cukrem a podle chuti nařeďte rumem.

Poznámka k receptu

Tradiční martinské pečivo podle tradičního receptu. Do svých rozpisů ho zahrnula už Anuše Kejřová a funguje tak spolehlivě, že není důvod nic měnit.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...