Hnětýnky

Seznam surovin

Na polevu:

Na ozdobení:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V míse utřeme žloutky s cukrem a změklým máslem do světlé pěny. Přimícháme do ní mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.

Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 10 minut.

Mezitím připravíme polevu. Moučkový cukr dvakrát prosejeme, přidáme bílek a citronovou šťávu a vše třeme větší plochou vařečkou, dokud nevnikne hladká hustá leská bílá poleva (trvá to 15 - 20 minut).

Z upečeného vychladlého plátu vykrojíme formičkami různé tvary (kolečka, srdíčka apod.), které ozdobíme připravenou polevou a cukrářskými ozdobami a necháme zaschnout.

Poznámka k receptu

Na Strakonicku, odkud hnětýnky pocházejí, se tradičně pečou ve zvláštních malých kulatých formičkách o průměru 10 – 12 cm. Na ozdobení můžete využít i barevné želatinové bonbóny, které nakrájíte na potřebné malé kousky a sestavíte z nich na hnětýnkách tvary kytiček.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...