Celozrnné žemličky s rozinkami

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Oba druhy mouky prosejte a smíchejte se solí. Máslo nakrájejte na kousky a spolu s moukou rozemněte na drobenku. Přimíchejte droždí, cukr, oprané a osušené rozinky a skořici.

Vlažné mléko vlijte do drobenky a hnětacími nástavci nebo vařečkou zpracujte těsto. Potom ho přendejte na pomoučený vál a zpracovávejte rukama (asi 10 minut), dokud se nepřestane lepit. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte hodinu kynout.

Vykynuté těsto znovu rukama propracujte, uválejte z něj váleček a nakrájejte na 10 stejných dílů. Z každého dílu vytvarujte bochánek, položte na pečicím papírem vyložený plech, všechny bochánky přikryjte a nechte opět na teplém místě kynout (asi půl hodiny).

Potom kousky potřete vlažným mlékem, plech vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a žemličky upečte dozlatova (10 - 15 minut). Nechte je vychladnou nejlépe na drátěné mřížce.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...