Zelníky

Seznam surovin

Na těsto:

Na náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Zelí omyjeme, vykrojíme košťál, listy nakrájíme na nudličky a ještě je překrájíme na drobnější kousky. V kastrolu rozehřejeme sádlo, přidáme zelí, mírně ho podlijeme vodou, osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou 35 minut. Měkké zelí necháme vychladnout a slijeme z něj případnou šťávu.

Lžíci mouky promícháme v hrnku s rozdrobeným droždím, cukrem a 1 dl vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kvásek 15 minut kynout. Mezitím zbylou mouku prosejeme do mísy a promícháme ji se solí. Přilijeme připravený kvásek a pomocí zbylého vlažného mléka zaděláme hladké těsto. Poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 65 minut kynout. Těsto rozdělíme na pomoučeném válu na dvě části, připravíme z nich válečky a každý nakrájíme na osm stejně velkých kousků.

Kousky těsta mírně zploštíme, rozdělíme na ně dušené zelí a zabalíme je jako buchty. Každou buchtu pak válečkem mírně rozválíme a zploštíme. Zelníky rozdělíme na plechy vyložené papírem na pečení a necháme ještě 10 minut v teple kynout. Nakonec je vložíme do trouby vyhřáté na 190 - 200°C a pečeme 20 minut dozlatova. Upečené zelníky ihned po vyjmutí z trouby potřeme rozpuštěným sádlem a před podáváním je necháme vychladnout.

Poznámka k receptu

Zelníky můžete podávat i jako přílohu k pečenému vepřovému masu.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...