Toastový chléb bez hnětení

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Rozmíchejte mléko a smetanu s čerstvým droždím a medem (suché droždí stačí trochu promíchat s moukou). Prosejte do mísy mouku, sůl a promíchejte tak, aby nic v míse nezůstalo suché, jinak se vytvoří hrudky.

2. Těsto přikryjte a nechte při pokojové teplotě kynout 10 - 12 hodin.

3. Vyklopte těsto na dobře pomoučený vál, rozdělte na 2 části, vytvarujte bochníky a vložte je do máslem důkladně vymazané formy. Nechte kynout, dokud těsto nezačne vyčnívat přes okraj (tak 1 - 2 cm). Trvá to asi 2 - 3 hodiny.

4. Rozpalte troubu na 250 °C, chleba do ní vložte a rychle zapařte (nalijte na horký plech na dně trouby asi 150 ml vody). Po deseti minutách snižte teplotu na 220 °C, vyndejte plech s vodou. Po dalších 10 minutách snižte na 200 °C. Celkem pečte asi 45 minut, pak bochníky vyklopte a nechte vychladnout na mřížce. Skladujte je v čisté, suché utěrce, kterou nejpozději po dvou dnech vyměňte za novou.

Poznámka k receptu

  • Takový nekoupíte - s vypečenou kůrkou a vláčnou střídkou, prostě ideální na dlouhou snídani s marmeládou nebo míchanými vajíčky. Další výhoda: nepadají do něj kila másla, takže vlastně není ani tak hříšný. A za třetí - zvládne ho i ten, kdo si netroufá na práci s kvasem.
  • Ingredience na 2 bochníky a nutné počítat s kynutím 14 hodin.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...