Knedlíky z horkých brambor

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Brambory uvaříme ve vodě doměkka, slijeme je, ihned je oloupeme a ještě horké je protlačíme přes lis na brambory do mísy. Přidáme hrubou mouku, krupici, rozpuštěné máslo a vejce a promícháme. Směs osolíme, ochutíme muškátovým oříškem a vypracujeme hladké tužší těsto.

Těsto rozdělíme na čtyři díly a na válu z nich pomoučenýma rukama utvoříme podlouhlé šišky. Vložíme je do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou (vždy jen dvě šišky najednou), opatrně je promícháme, aby se nepřichytily ke dnu, a na mírném ohni vaříme asi 20 minut (podle velikosti).

Uvařené knedlíky opatrně vyjmeme z vody a nakrájíme je ostrým nožem na plátky. Podáváme je buď jako přílohu k masu nebo třeba přelité na sádle osmaženou cibulkou a doplněné zelím, špenátem nebo dušenou zeleninou.

Poznámka k receptu

Uvařené knedlíky nevybírejte z vody vidličkou, protože by se mohly zlomit. Použijte na jejich podebrání prkénko nebo dva talířky (jedním knedlík podeberete a druhým ho podržíte, aby odkapala voda). Vaříte-li kulaté malé knedlíky, vybírejte je z vody velkou děrovanou naběračkou.

Výborné jsou knedlíky, které přelijete mletým masem orestovaným na slanině s cibulkou a ochuceným kořením na mletá masa a solí.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...