Máčanka

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Na tuku poduste najemno nakrájenou cibulku a přidejte na kousky pokrájené maso (z prsních či stehenních řízků). Krátce je orestujte, zalijte asi 400ml osolené vody a povařte 15 minut s bobkovým listem a kmínem.

2. Vložte houby (čerstvé pokrájejte na menší kousky). Přilijte šťávu z kysaného zelí a společně ještě přibližně 25 minut vařte.

3. Když houby i maso změknou, zahustěte polévku moukou rozmíchanou v 200ml studené vody a vše ještě 10 minut povařte.

4. V hrnci ochuťte prolisovaným česnekem a čerstvě namletým pepřem.

5. Polévku na talíři posypte nasekanou petrželkou případně nasekanými kapiemi a můžete ji ozdobit lžičkou rozpuštěného másla. Na koho je máčanka moc kyselá, může si do talíře přidat lžíci sladké smetany.

Poznámka k receptu

TIP: Zelná šťáva se prodává v obchodech se zdravou výživou (a občas také již v některých supermarketech) a na farmářských trzích nebo přímo v krouhárnách zelí. Můžete ji také vymačkat z kvalitního pytlíkového kysaného zelí a na požadovaný objem ji doplnit octovou vodou. Šťáva z kysaného (nikoli sterilizovaného) zelí kupodivu snižuje kyselost v žaludku, prospívá tvorbě prospěšných a tlumí růst nežádoucích střevních bakterií. Pravidelně by ji měli pít třeba diabetici.

Halina Pavlovská: S máčankou jsem se setkala kdysi dávno u tety, která k nám jezdila z Ukrajiny. Vím, že mi v dětství moc chutnala a že mi připomínala mou další oblíbenou lahůdku – podkrkonošské kyselo. Máčanka je jídlo typické pro Huculy, pro Ukrajince a Rusíny, kteří žijí na pomezí slovensko-polských a ukrajinských hranic. Každá rodina připravuje máčanku trochu jinak. Já vám dám recept na tu naši.

MELATONIN: Tento hormon, nazývaný spánkový, se v těle (respektive v endokrinních žlázách) tvoří v noci a umožňuje klidný spánek a hloubkovou regeneraci organismu. Posiluje imunitu a paměť a chrání buňky.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...