Boršč s hovězím masem a zeleninou

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Hovězí maso vložíme do většího hrnce, zalijeme ho vodou (asi 1,5 – 2 litry), přivedeme k varu, osolíme a zvolna uvaříme doměkka (doba vaření se může lišit podle kvality použitého masa).

Mezitím očistíme kořenovou zeleninu, řepu a cibuli oloupeme, máme-li čerstvé rajče, omyjeme ho a vše nakrájíme na kousky. V hrnci rozpálíme tuk, vložíme na něj nakrájenou zeleninu (pokud použijeme místo rajčete protlak, přidáme ho také), za stálého míchání ji krátce orestujeme a necháme dusit pod pokličkou (podle potřeby zeleninu podlijeme trochou vody, aby se nepřipalovala). Po 15 minutách přidáme zelí nakrájené na čtverečky a dusíme ještě asi 20 minut.

Uvařené měkké maso slijeme a nakrájíme na kostky. Připraveným vývarem z masa zalijeme podušenou zeleninu v hrnci, polévku osolíme, opepříme, přidáme do ní bobkový list, případně i fazole z konzervy, podle chuti ji okyselíme octem a osladíme cukrem a vše společně dovaříme doměkka. Na závěr do polévky přidáme nakrájené hovězí maso a necháme ho v polévce prohřát.

Polévku rozdělíme do talířů, každou porci doplníme lžící smetany, případně ještě posypeme čerstvým koprem a ihned podáváme.

Poznámka k receptu

Kdyby měl někdo velký hlad, přidejte do polévky ještě kousky vařeného vepřového masa nebo nakrájenou klobásu. Polévka je nejlepší dobře uleželá. Na Ukrajině ji podávají s chlebem namazaným česnekem.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...