KARAMELIZOVANÁ JABLKA S TVAROHOVOU PĚNOU

Seznam surovin

Karamelizovaná jablka:

Listový papír:

Tvarohová pěna:

Crumble:

Jablečný gel:

Rumová zmrzlina:

Kompresovaná jablka:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. KARAMELIZOVANÁ JABLKA:
Pektin smíchejte s 50 g cukru, jablečnou šťávu se zbylým cukrem přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak vmíchejte pektin s cukrem a vařte 2 minuty. Jablka oloupejte, nakrájejte na dlouhé plátky a vyskládejte do pekáčku vymazaného máslem. Každou vrstvu potřete jablečným sirupem, překryjte pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 120 °C asi 1 hodinu, pak snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 50 minut dozlatova.

2. LISTOVÝ PAPÍR: Listové těsto vyválejte na tenký plát a rozkrájejte na obdélníky 3x10 cm. Těsto z obou stran posypte cukrem, položte mezi dva plechy a zatižte. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10–15 minut dozlatova.

3. TVAROHOVÁ PĚNA:
V misce smíchejte jogurt, smetanu a cukr. Bílek vyšlehejte do tuhého sněhu a jemně promíchejte s jogurtovou směsí. Směs vlijte do šlehačkové lahve s obsahem 1 litr a naplňte 2 bombičkami NO²

4. CRUMBLE:
Listové těsto rozmixujte v thermomixu. Přidejte zbylé ingredience a znovu krátce promixujte.

5.
JABLEČNÝ GEL:
Smíchejte všechny ingredience a přiveďte k varu. Vařte asi 4 minuty. Přeceďte, nechte vychladnout a rozmixujte na hladký gel.

6.
RUMOVÁ ZMRZLINA: Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Žloutky s cukrem dejte do thermomixu na 80 °C, rychlost 4, a nechte míchat asi 5–10 minut. Pak vmíchejte 250 ml smetany, semínka z vanilkového lusku a rumovou tresť. Přidejte vymačkanou želatinu, nechte ji rozpustit a směs zchlaďte. Zbylou smetanu vyšlehejte dotuha a vmíchejte do zmrzlinového základu. Rozdělte do formiček a zamrazte.

7.
KOMPRESOVANÁ JABLKA: Smíchejte jablečnou šťávu, cukr, skořici, kůru z ½ citronu a šťávu z 1 citronu a přiveďte k varu. Pak sceďte a nechte vychladit. Jablko nakrájejte na kostky o hraně 2 cm a zavakuujte.

8.
Talíř posypte crumblem, poklaďte karamelizovanými a kompresovanými jablky, pečeným listovým těstem a přidejte zmrzlinu a jogurtovou pěnu. Ozdobte karamelem, jablečným gelem, opečenými mandlemi a posypte vanilkovou solí.

Poznámka k receptu

Tip: Vanilková sůl se skvěle hodí nejen k pečenému ovoci, ale i k čokoládě. Připravte si ji do zásoby – stačí smíchat maldonskou sůl a semínka z vanilkového lusku.

MRAŽENÍ ZMRZLINY PŘES NOC

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...