Daněk se šípkovou

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Maso očistěte, odblaňte, osolte a opepřete. Kořenovou zeleninu nastrouhejte nahrubo, cibule nakrájejte nadrobno.

2. V hrnci rozpalte sádlo a vložte maso. Restujte je, dokud se nezatáhne, pak opatrně vyjměte. Do hrnce vsypte kořenovou zeleninu a opékejte ji, dokud mírně nezhnědne, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte cukr a dobře promíchejte, zelenina díky němu zkaramelizuje.

3. Jakmile má zelenina tmavou barvu, přilijte ocet a počkejte, až se odpaří. Přidejte zavařeninu, koření a bylinky a lehce promíchejte. Na zeleninový základ vložte maso a zalijte vínem a vodou tak, aby bylo ponořené. Vařte na mírném ohni asi 1 hodinu, dokud maso není měkké.

4. Na pánvi rozpalte máslo, přidejte mouku, upražte tmavou jíšku a nechte ji zchladnout. Maso vyjměte z hrnce, odložte stranou a udržujte v teple. Jíšku vmíchejte do omáčky. Nechte ji asi 15 minut provařit a pak propasírujte nebo rozmixujte dohladka, dochuťte solí a pepřem. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a opečenými škubánky.

Odkaz na recept Opečené škubánky najdete: zde

Poznámka k receptu

Všichni znají známý spor, zda je kanec lepší se zelím, nebo se šípkovou. Vyřešte to šalamounsky a k šípkové podávejte daňka – je jemnější než kanec a k šípkové omáčce se výborně hodí.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...