Vepřové s mrkví a pečenou nádivkou

Seznam surovin

Nádivka:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Z masa odstraňte vrchní blánu, později ji použijete. Tuk neokrajujte, maso osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olej a maso na něm zprudka orestujte ze všech stran. Pak je přesuňte do zapékací mísy a vložte do trouby vyhřáté na 140°C. Pečte asi hodinu. Máte-li vpichovací teploměr, kontrolujte, vnitřní teplota masa by měla být 70°C.

2. Cibuli nakrájejte na měsíčky. Na pánvi, na níž se opékalo maso, rozehřejte lžíci másla a opečte na něm odložený ořez masa. Pak ho vyjměte, do pánve dejte cibuli, orestujte ji, zalijte vývarem, svařte na hustou šťávu. Pokud chcete, sceďte. Osolte a opepřete, na závěr ji můžete zjemnit lžící másla.

3. Připravte nádivku: toastový chléb nakrájejte na kostky a dejte na chvilku vysušit do trouby (pokud se k masu nevejde, opečte je nasucho na pánvi). Rozpusťte máslo a nechte je zchladnout. Na pánvi nasucho opražte slaninu. Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky dejte do větší mísy, přidejte zchladlé máslo, smetanu, opečený toastový chléb, opraženou slaninu a nasekané kopřivy. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a důkladně promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh.

4. Malé formičky vymažte máslem, vysypte strouhankou a naplňte nádivkou. Jakmile maso vyndáte z trouby, zvyšte teplotu na 180°C, nádivky dejte do trouby a pečte asi 15–20 minut nebo dokud povrch nezezlátne.

5. Připravte mrkev: dýňová semínka nasucho opražte na pánvi. Mrkev oloupejte a pomocí škrabky nakrájejte na dlouhé plátky. Na pánvi rozpalte máslo, plochou části nože lehce zmáčkněte česnek a s mrkví ho 5 minut opékejte. Pak česnek vyjměte, mrkev osolte, opepřete a vmíchejte med. Nechte ho pomalu zkaramelizovat a přidejte pomerančovou šťávu. Nechte mrkev dusit, dokud se šťáva nezredukuje. Nakonec ji přendejte do misky, přidejte opražená semínka a nasekanou petržel. Vepřovou pečeni krájejte na plátky, podávejte přelité omáčkou, k tomu nádivku a dušenou mrkev.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...