Tradiční čínské gyozy

Seznam surovin

Těsto:

Náplň:

Omáčka:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Mouku prosejte do mísy, osolte a pomalu přilévejte vodu od středu. Postupně navlhčete všechnu mouku – nejprve vzniknou větší kusy těsta podobné drobence. Hmotu pořádně prohněťte, můžete si vzít na pomoc robot s hákovým nástavcem. Těsto je třeba pořádně vypracovat, aby se uvolnil lepek a bylo hladké a elastické. Vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte odpočinout hodinu v lednici.

2. Zatímco těsto odpočívá, připravte náplň. Namelte vepřové maso, přidejte k němu sójovou omáčku, jemně nasekanou jarní cibulku, zázvor, česnek a chilli papričku (tu napřed zbavte semínek). Vše promíchejte a nechte odležet v lednici.

3. Odpočinuté těsto vyválejte na lehce pomoučené pracovní desce, snažte se, aby bylo co nejtenčí. Skleničkou nebo formičkou vykrajujte kolečka, která válečkem ještě lehce rozválejte. Všechna kolečka naskládejte na pomoučenou pracovní desku (každé zvlášť, mají tendenci se slepovat) a přikryjte je potravinářskou fólií. Těsto velice rychle osychá, takže pracujte co nejrychleji, aby se pak knedlíčky dobře tvarovaly.

4. Položte kolečko těsta do dlaně, doprostřed dejte lžičku náplně, přehněte těsto přes náplň do tvaru půlměsíce a levou rukou zmáčkněte pevně okraj. Ukazováček pravé ruky zůstává v podstatě celou dobu skládání uvnitř taštičky a stlačuje náplň stále dovnitř, aby na konci nevylézala. Palcem a prostředníčkem pravé ruky vytvořte sklad z přední části těsta a pevně ho přitiskněte k zadní části těsta. Stejným způsobem pokračujte s dalšími sklady, až dojdete na konec, který pevně uzavřete. Takto připravené gyozy ukládejte na pomoučenou plochu, těsto má tendenci se lepit k podložce.

5. Na pánev nalijte dvě lžíce oleje, rozehřejte ho a naskládejte vedle sebe gyozy sklady nahoru. Spodní část taštiček opečte dozlatova. V rychlovarné konvici ohřejte vodu, nalijte ji do pánve tak, aby sahala asi do jedné třetiny taštiček, a rychle pánev přiklopte (ideálně bambusovým pařákem nebo sítkem proti prskání oleje při smažení, pára by měla během tepelné úpravy odcházet pryč, ne stékat zpět do pánve). Tepelná úprava trvá 10–15 minut, záleží na velikosti taštiček a síle těsta.

6. Zatímco se gyozy dusí, připravte omáčku. Do misky nalijte sójovou omáčku, ocet a přidejte nasekanou a semínek zbavenou chilli papričku, utřený stroužek česneku a sezamová semínka.

7. Gyozy servírujte s připravenou omáčkou a před podáváním je posypte lístky čerstvého koriandru.

Hodnocení: 2,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 2

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...