Tradiční lasagne

Seznam surovin

Bešamelová omáčka:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Jemně nakrájenou mrkev a cibuli osmahněte na másle, až se plně rozvoní.

2. Přidejte mleté hovězí maso a restujte dalších několik minut. Když se začne pěkně drobit, přidejte třetinu rajčatového pyré, podlijte červeným vínem, osolte, opepřete, okořeňte oreganem a bobkovým listem, přiklopte pokličkou a nechte na mírném ohni zvolna dusit asi 40 minut.

3. Ragú občas promíchejte a podle potřeby mírně podlijte vodou nebo vínem. Když je hotové, ještě ho podle chuti dosolte a hlavně z něj nezapomeňte vyndat bobkové listy.

4. BEŠAMELOVÁ OMÁČKA: Čas, kdy se dusí ragú, využijte na přípravu bešamelové omáčky. V kastrůlku nechte rozpustit máslo a přisypte do něj mouku. Do vzniklé světlé zpěněné jíšky postupně přilévejte mléko a za stálého míchání pomalu přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a nechte omáčku 20 minut provářet, až zhoustne. Na závěr ji osolte a dochuťte špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.

5. Těstovinové pláty – lasagne – spařte ve vařící vodě s několika kapkami oleje a ihned je přendejte do studené vody s kostkami ledu, aby zůstaly „al dente“.

6. Připravte si na pracovní desku zbytek rajčatového pyré i hoblinky parmazánu (případně jiného nastrouhaného sýra) a můžete se pustit do skládání jednotlivých vrstev do máslem vymazaného pekáče nebo zapékací misky.

7. Začněte vrstvou lasagní, pak následuje rajčatové pyré, na další vrstvu těsta přijde ragú a bešamel. Toto pořadí ještě minimálně jednou zopakujte a zakončete rajčatovým pyré s bešamelovou omáčkou. Vše bohatě zasypte sýrem.

8. Lasagne pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...