Telecí s tuňákovou omáčkou

Seznam surovin

Na omáčku:

K podávání:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Cibuli a mrkev oloupejte, nakrájejte na klínky, mrkev na kolečka a řapíkatý celer na kousky. Maso odblaňte, osolte a opepřete. Na pánev nalijte 2 lžíce olivového oleje a maso na něm zprudka ze všech stran opečte, aby se zatáhlo.

2. Pak ho odložte na talíř, do pánve přidejte trochu oleje a vsypte zeleninu. Orestujte, přidejte ančovičky, bobkový list, jalovec, hřebíček a restujte tak dlouho, dokud se ančovičky nerozpustí.

3. Do hrnce vraťte maso a deglazujte pánev – vlijte do ní ocet, vařečkou odškrábněte připečené kousky a nechte je odvařit. Přilijte víno a případně vodu, aby maso bylo zcela ponořené, přidejte bobkové listy, šalvěj a přiveďte k varu. Stáhněte plamen na minimum, přiklopte hrnec pokličkou a nechte táhnout 15–20 minut.

4. Vyjměte maso z vývaru, položte ho na talíř a zapíchněte doprostřed teploměr. Ideální teplota je v tuto chvíli 45 °C, maso totiž ještě dojde. Pokud teploměr nevlastníte, lehce maso zmáčkněte – na omak by mělo být pevné a po zmáčknutí by se mělo vrátit zpátky. Zabalte ho do alobalu a nechte odpočinout. Vývar v hrnci přiveďte k varu a zredukujte na třetinu. Přeceďte přes sítko a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

5. Vejce uvařte natvrdo. Do vyšší nádoby vhodné na mixování dejte tuňáka, přidejte hrst kaparů, citronovou šťávu, trochu olivového oleje a nasekaná vejce. Začněte mixovat a postupně přilévejte zredukovaný vývar. Konzistence omáčky by měla být hustší, podobná majonéze. 6Maso vybalte z alobalu a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Na servírovací talíř nalijte část omáčky, poklaďte ji plátky masa, ty opět přelijte omáčkou. V tuto chvíli talíř přetáhněte potravinářskou fólií a nechte alespoň 2 hodiny odležet. Před podáváním přidejte ještě trochu omáčky, rukolu, nakrájené kapary, ředkvičky a hobliny parmazánu. Nakonec zakápněte olivovým olejem.

Poznámka k receptu

Oblíbený pokrm Apeninského poloostrova hravě zvládnete i v domácích podmínkách. Vsaďte na kvalitní suroviny a odměnou vám bude šťavnaté maso a skvělá omáčka. Ta by se měla do masa lehce vsáknout, nepodceňte tedy důkladné odležení – zkuste vydržet alespoň dvě hodiny.

Maso krájejte na co nejtenčí plátky, aby se do něj omáčka dobře vsákla.

ODLEŽENÍ MASA 2 HODINY

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...