Losos na víně s chřestem a fazolkami

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Kroupy dejte do hrnce a zalijte vodou. Vařte pozvolna asi 30 minut, musejí být měkké, ale stále pevné a nerozvařené. Vodu slijte, kroupy propláchněte.

2. Předehřejte troubu na 180 °C. Lososa dejte kůží dolů do zapékací misky, osolte ho, přidejte víno, bobkový list, tymián, nové koření a pepř. Pekáč přikryjte pečicím papírem i alobalem a pečte 14–18 minut (podle toho, jak je maso silné), aby byl losos upečený, ale stále ještě ve středu lehce růžový. Pak vyndejte z trouby, slijte opatrně šťávu, koření vyhoďte a lososa zabalte do alobalu.

3. Slitou šťávu dejte vařit do kastrolu se širokým dnem a redukujte, dokud nezbudou asi 2 lžíce tekutiny. Trvá to asi 10 minut. Redukci nechte trochu zchladnout, přidejte 2 lžíce olivového oleje, citronovou šťávu, čtvrt lžičky soli a jedno otočení mlýnkem na pepř. Uvařte fazolky a chřest nakrájený na kousky tak, aby zelenina byla na skus. Trvá to asi 5 minut. Ihned propláchněte studenou vodou, aby si zachovaly svěže zelenou barvu, a nechte okapat.

4. V míse smíchejte fazolky, chřest, kroupy, jemně nakrájenou jarní cibulku, nasekaný estragon, dvě třetiny nasekané petrželky a zbývající olej. Směs rozdělte na talíře. Z lososa odstraňte kůži, rybu naporcujte a přidejte ke směsi. Porce přelijte dresinkem ze zredukované šťávy, navrch přidejte trochu mascarpone, zbylou petrželku a nakonec posypte černuchou.

Poznámka k receptu

Tenhle ideální jarní předkrm servírujte třeba při slavnostní příležitosti. Je svěží, lehký a plný sezonních surovin. Rybu pečte na sladším víně, jako je například tokajské nebo některý ryzlink s vyšším obsahem cukru. Díky kombinaci sladké chuti a dalších přísad vznikne harmonický celek.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...