KAPR NAČERNO S BRAMBOROVÝMI ŠIŠKAMI

Seznam surovin

Bramborové šišky:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Neoloupané brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Sceďte je a nechte vychladnout. Na plotnu připravte hrnec s osolenou vodou na vaření šišek a přiveďte ji k varu. Mrkev, petržel a celer nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno. V hrnci rozpalte máslo, vsypte kořenovou zeleninu a restujte ji. Jakmile začne zlátnout, přidejte i cibuli a pomalu opékejte, dokud zelenina nezhnědne. Přidejte koření a kolečko citronu, nechte ho minutku rozvonět a přilijte ocet. Nechte odpařit, zalijte vývarem a asi 5 minut vařte.

2. Kapra rozdělte na porce, přidejte ho do vroucího vývaru a duste asi 15 minut. Mezitím oloupejte zchladlé brambory, nastrouhejte je najemno a vložte do mísy. Přidejte mouku, vejce, škrob a sůl a rychle vypracujte hladké, nelepivé těsto. Vyválejte z něj šišky a dejte do vroucí vody. Vařte asi 7 minut, hotové šišky vyplavou na hladinu.

3. Vyjměte z hrnce kapra a udržujte ho v teple. Do základu omáčky přidejte povidla, promíchejte a omáčku propasírujte přes hladké síto. Přidejte do ní sušené švestky, mandle i ořechy, rozřeďte trochou vody, je-li třeba, a vařte asi 5 minut. Pak omáčku zahustěte perníkem a vraťte do ní kapra. Prohřejte ho a podávejte s bramborovými šiškami.

Poznámka k receptu

Smažený kapr se na štědrovečerní tabuli začal objevovat až po první světové válce, do té doby na ní vládl kapr načerno s omáčkou z kořenové zeleniny, povidel, ořechů a sušených švestek.

Tip ze Zlínského kraje POVIDLA V kaprovi načerno jsou povidla klíčovou surovinou, proto sáhněte po nějakých opravdu dobrých. Ta od Jiřího Netopila obsahují minimálně 300 g švestek na 100 g povidel. Jiří Netopil spolu s rodiči a bratry obhospodařuje rozlehlé švestkové sady, ve kterých pěstují speciálně vybrané odrůdy vhodné právě na povidla. Mají vysoký obsah cukru, díky čemuž jsou povidla přirozeně sladká a dlouho vydrží i bez přidaných konzervantů. www.palenice-pravcice.cz

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...