Fish and chips

Seznam surovin

Hranolky:

Ryba:

Hráškové pyré:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Brambory omyjte, oškrábejte, nakrájejte na 1,5 cm široké plátky a pak na hranolky. Hranolky dejte do hrnce se studenou vodou, vodu třikrát vyměňte, aby se hranolky zbavily přebytečného škrobu, nakonec je zalijte vodou tak, aby byly ponořené, osolte a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte 5 minut. Vodu slijte a předvařené hranolky nasypte na plech vyložený kuchyňskou utěrkou, osušte a nechte zchladnout.

2. Troubu předehřejte na 200 °C, hranolky dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte je dvěma lžícemi olivového oleje, promíchejte a rozložte v jedné vrstvě po celé ploše. Pečte 20 minut dozlatova.

3. Zatímco se pečou hranolky, připravte si těstíčko na obalení ryby. Mouku spolu s práškem do pečiva prosejte do mísy a osolte. Přilévejte pivo a ocet a rychle rozmíchejte metličkou, aby se v těstíčku neutvořily hrudky.

4. Rybí fi lety nakrájejte na širší proužky a osušte je kuchyňskou utěrkou. Do hluboké pánve nalijte olej, ideální je asi 5cm vrstva, a rozehřejte ho. Rybu osolte a lehce poprašte hladkou moukou, namočte do těstíčka a smažte 8–10 minut dozlatova. Odkládejte na talíř vyložený kuchyňskými utěrkami, abyste se zbavili přebytečného oleje, a udržujte v teple. Pokapejte sladovým octem.

5. Hrášek nasypte do kastrůlku, přidejte 3 lžíce vody a lžíci másla. Přikryjte pokličkou a na mírném plamenu povařte 3 minuty. Rozmačkejte šťouchadlem na brambory, osolte, vmíchejte crème fraîche, bylinky a kapary. Nakonec přidejte citronovou šťávu a kůru z jednoho citronu.

6. Na arch pečicího papíru rozložte hranolky, osmaženou rybu a pokapejte mačkaným hráškem. Zarolujte do kornoutu a podle chuti ještě zakapejte citronovou šťávou, jablečným či sladovým octem. TIP: Hranolky můžete klasicky smažit ve fritovacím hrnci nebo ve vysoké vrstvě oleje. Do těstíčka lze místo piva použít minerálku, případně pivo s minerálkou kombinovat.

Poznámka k receptu

Ostrovní klasiku si dopřávala britská dělnická třída už od druhé poloviny 19. století. Dnes jede fish and chips na vlně streetfoodového boomu a zažívá renesanci. Enjoy it!

Hodnocení: 2,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 2

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...