Řecká musaka

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Nejprve nakrájíme lilky na centimetrové plátky a jelikož je budeme péct později na oleji, osolíme je a necháme alespoň půl hodiny vypotit. Pokud budou vypocené, budou do sebe sát méně tuku. Poté je osušíme papírovou utěrkou.

Oškrábané brambory nakrájíme na malinko slabší plátky než lilek a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Slijeme je.

Lilky pozvolna opečeme na rozpáleném oleji a necháme odstát olej na papírových utěrkách.

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a na oleji necháme zesklovatět. Přidáme mleté maso, okořeníme, osolíme a restujeme. Vařečkou se snažíme maso důkladně oddělovat, aby nám nezůstaly slepené kusy. Poté jej podlijeme vínem a necháme tekutinu odpařit. Nakonec vlijeme drcená rajčata a 20 minut dusíme, dokud se skoro všechna šťáva nevsákne do masa. Já malinko přislazuji třtinovým cukrem a srazím tak kyselost rajčat. Ale nemusíte, podle vaší chuti.

Do vyšší zapékací misky nebo pekáčku budeme vrstvit vše připravené. Rozdělte všechno na poloviny. Nejprve na dno přijdou rozprostřít plátky lilků, malinko je osolte, na ně brambory a maso, na maso opět brambory, maso a končí se vrstvou lilků.

Teď připravíme bešamel, ten vždy připravujte jako poslední, protože velmi rychle stydnutím tuhne. Rozehřejte máslo, vsypte na něj mouku a opražte světlou jíšku, tu postupně zalévejte mlékem a důkladně rozmíchávejte hrudky dohladka. Přisypte nastrouhaný sýr a nechte zcela rozpustit. Odstavte ze zdroje tepla, vmíchejte žloutek, výrazněji osolte a okořeňte špetkou muškátového oříšku.

Bešamelem zalijte celý pokrm a zakryjte alobalem. Vložte do trouby rozpálené na 200C a pečte 40 minut. Poté odkryjte alobal a nechte opéct ještě dozlatova. Před podáváním nechte malinko zchladnout, bude se lépe servírovat.

Hodnocení: 3,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 3

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...