Variace z králíka

Seznam surovin

Omáčka:

Na dokončení:

K podávání:

  • brambory (štouchané s jarní cibulkou v listu kapusty k podávání)
  • pyré (hráškové, k podávání)
Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. krok: Králičí stehna osolte, opepřete, poklaďte na tenké plátky pokrájeným česnekem, potřete olejem a nechte přes noc v chladu odležet.

2. krok: Hřbet očistěte (odstraňte z něj vnitřní sádlo a ledvinky odloupněte) a odřízněte od kostí, aby vznikl váleček masa (panenka + plát pupku).

3. krok: Osolte, opepřete a stočte do plátků slaniny. Pevně ho stočte do kuchyňské fólie a zavakuujte, stejně jako stehýnko, a pošírujte při teplotě 82°C (hřbet – 35 minut, stehýnko – 4 hodiny).

4. krok: Připravte si omáčku: Kosti a ořez masa opečte v troubě zprudka při 200°C lehce pokapané olejem (nebo klidně nasucho) 15 až 20 minut dozlatova.

5. krok: Na oleji zpěňte najemno nakrájenou šalotku. Přidejte na větší kousky pokrájenou kořenovou zeleninu a stroužek česneku a za stálého míchání restujte, až zelenina začne chytat barvu (na řezu lehce zezlátne). Přidejte rozmarýn, protlak a portské. Restujte, až se odvaří přípečky.

6. krok: Do základu vložte opečený ořez.

7. krok: Základ prudce zchlaďte – zasypte ledem (není nutné) a dolijte vodou nebo vývarem do objemu asi 3 litry. Přiveďte k varu, pak stáhněte oheň a nezakryté nechte probublávat mírným varem asi 4 hodiny (tekutina se zredukuje asi o třetinu).

8. krok: Přeceďte přes cedník vyložený řídkým plátnem do jiné nádoby a omáčku vařte dál, až se tekutina hodně zredukuje a konzistencí bude připomínat med.

9. a 10. krok: Maso vyjměte z fólie, váleček z prsou opečte na oleji či sádle a stehýnko dobře oglazujte ve třech lžících omáčky zředěných vývarem a máslem. Podávejte s hráškovým pyré a šťouchanými bramborami zabalenými v horkou vodou spařeném kapustovém listu.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...