Dušené jehněčí

Seznam surovin

Na jehněčí:

Zelenina:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Oloupané cibule nahrubo pokrájejte a dozlatova orestujte na oleji s máslem. Pak k cibuli přidejte najemno nasekaný česnek, bobkové listy, celý pepř, bylinky a na kostičky pokrájenou slaninu a základ ještě přibližně 2 minuty opékejte.

2. Do takto připraveného základu vložte osolená a opepřená kolínka a opečte je ze všech stran dozlatova.

3. Zaprašte je moukou, znovu orestujte a pak zalijte vlažným vývarem.

4. Promíchejte, aby se ve šťávě neutvořily žmolky, vlijte pivo a zakryté duste asi 2,5 hodiny v troubě předehřáté na 170°C.

5. Zatímco se maso dusí, připravte si zeleninu. Očištěnou kořenovou zeleninu a fazole krátce (přibližně 2 minuty) povařte ve vodě. Oloupané brambory vařte asi 10 minut. Omyté řepy uvařte doměkka a až poté oloupejte. Šalotky najemno nakrájejte. Všechnu takto připravenou zeleninu a ječné kroupy krátce orestujte na másle a přibližně 15 minut před koncem dušení přidejte k jehněčímu masu.

6. Vyjměte z trouby a odkryté pak nechte na co nejmenším plameni probublávat, aby se chutě pěkně propojily. Je to opravdu sytý pokrm s bramborami, ale přesto ho můžete podávat ještě s pečivem nebo s bramborovou kaší (a samozžejmě, s pintou Guinnessu).

Poznámka k receptu

Irish stew, dušené jehněčí po irsku, je asi nejtypičtějším představitelem tamní kuchyně. Jakkoli ho puristé připravují pouze z jehněčího, brambor a kořenové zeleniny, v pubu James Joyce ho doplňuje také červená řepa, kroupy, fazolky a samozřejmě pivo Guinness. A je to dobrý chuťový tah!

K podávání může být bramborová kaše nebo chléb.

Hodnocení: 2,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 2

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...