Svíčková na smetaně

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Hovězí maso očistíme, podle potřeby ho odblaníme, opláchneme studenou vodou a osušíme. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky.

Slaninu necháme nejdříve ztuhnout v chladničce a pak ji nakrájíme na špalíčky. Do masa uděláme ostrým nožem malé otvory a zasuneme do nich špalíčky slaniny (můžeme použít i špikovací jehlu).

Aby maso drželo hezký tvar, svážeme ho po celé délce provázkem do tvaru válečku. Pod provázek zasuneme několik bobkových listů, případně i zbylé kousky slaniny.

Maso vložíme do mísy (nejlépe kameninové) a obložíme ho nudličkami zeleniny a plátky cibule. Přidáme polovinu nového koření a pepře, maso přelijeme 30 g rozpuštěného másla a octem, zakryjeme a necháme v chladu odležet 1 - 2 dny.

Maso osolíme a zprudka opečeme ze všech stran v pekáčku na zbylém másle. Přidáme zeleninu, se kterou bylo maso naložené a druhou polovinu koření a pečeme v troubě pod pokličkou za průběžného podlévání vývarem nebo vodou doměkka.

Měkké maso vyjmeme z pekáčku, z výpeku odstraníme koření a šťávu se zeleninou rozmixujeme. Vmícháme do ní hladkou moukou rozmíchanou v mléce a povaříme ještě asi 30 minut. Hotovou omáčku podle chuti dosolíme, můžeme přidat i špetku cukru a na závěr vmícháme smetanu ke šlehání, ale již nevaříme.

Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou, s houskovým knedlíkem a brusinkovým kompotem.

Poznámka k receptu

Maso špikujte slaninou po délce masových vláken, abyste při porcování masa na plátky krájeli maso i slaninu a vytvořila se hezká mozaika.

Pro vylepšení chuti můžete k masu před pečením přidat na špičku nože strouhané citronové kůry.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 3

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...