Krůtí stehna na šampaňském

Seznam surovin

Krůtí stehna:

Příloha:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Stehna omyjte, osušte, prošpikujte proužky slaniny, osolte, opepřete a důkladně potřete změklým máslem, část másla si nechte na později. Zeleninu očistěte: pórek rozpulte a propláchněte, mrkev, pastinák a řapíky celeru oloupejte a vše s jarní cibulkou nakrájejte na špalíčky či plátky.

2. Pekáč vymažte částí zbylého másla, vyložte zeleninou a na ni položte připravená stehna, bobkové listy a většinu oregana. Podlijte mírně sektem, přiklopte a při 180 °C pečte asi 90 minut zcela doměkka. Během pečení občas přelijte šťávou a nakonec stehna potřete zbylým máslem. Podlijte zbylým sektem a odkryté dopečte na barvu. Je-li třeba, šťávu trochu zredukujte nebo jen dochuťte solí, pepřem a oreganem.

3. Připravte přílohu. Brambory oloupejte, překrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Šalotky nakrájejte na tenké plátky a zvolna je opečte na lžíci másla do změknutí. Pak přisypte cukr a ještě je 5 až 10 minut opékejte dozlatohněda a občas zamíchejte.

4. Brambory slijte a rozšťouchejte se zbylým máslem. Vmíchejte šalotku, nasekanou petrželku, promíchejte, a je-li třeba, přilijte trochu mléka. Pečená stehna podávejte se šťávou, zeleninou a šťouchanými bramborami. Pokud chcete, zeleninu se šťávou ještě s trochou sektu rozmixujte na omáčku.

Poznámka k receptu

Tento recept má Karolína Kamberská od kamarádky, která si ho zamilovala v Americe. Tam se krocan na šampaňském často dělá na Den díkůvzdání. Verze s krůtími stehny je přizpůsobená českým zvyklostem, ale díky kombinaci chutí neztrácí nic ze šťavnatosti a aromatičnosti předlohy. Šampaňské v názvu je samozřejmě básnická nadsázka, neznáme nikoho, kdo by lil do pekáče pravé šampaňské. Bohatě stačí běžný dobrý sekt.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...