Brioška se salámem

Seznam surovin

Na těsto:

Kromě toho:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V míse rozmícháme droždí s vlažným mlékem, mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout.

V další míse smícháme mouku se solí a cukrem, do středu rozklepneme vejce, přilijeme vykynuté droždí a uhněteme hladké těsto. Postupně do něj zapracujeme měkké máslo, těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout.

Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál, stlačíme ho rukama do původní velikosti, zabalíme do fólie a necháme v chladničce 2 hodiny odležet (pokud ho pak nepoužijeme, vydrží v chladničce několik dní).

Připravené těsto rozdělíme na šest stejných dílů a na pomoučeném válu z nich utvoříme válečky. Vždy tři spojíme na jednom konci k sobě, do mezer mezi nimi položíme dvě kolečka salámu a krajní dva válečky položíme do středu přes sebe, jako když pleteme cop. Přidáme další dvě kolečka, válečky znovu přeložíme a takto pokračujeme, až upleteme celý cop. Stejným způsobem spleteme i zbylé tři válečky.

Copy přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, zakryjeme je utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova.

Poznámka k receptu

Z poloviční dávky těsta si můžete upéct brioškový chléb. Těsto vyválejte na pomoučeném válu menší kuličky asi po 30 gramech a nechte je na válu 30 minut vykynout. Pak je naskládejte těsně vedle sebe do vymazané a vysypané obdélníkové formy, potřete rozšlehaným vejcem a případně ještě posypejte (mákem, semínky, kmínem, bylinkami...) a pečte dozlatova 30 minut při 180 °C.

K briošce si můžete připravit česnekovou pomazánku s nivou: 5 stroužků česneku * 200 g nivy (nebo jiného sýru s modrou plísní) * 200 g žervé * 1 malý bílý jogurt * mletý pepř * sůl špetka cukru * 1 lžíce klíčků fazolí mungo Pět neoloupaných stroužků česneku zabalte do alobalu, vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte asi 30 minut. Česnek nechte vychladnout, pak ho rozbalte, stroužky vytlačte ze slupky a rozetřete. 200 g nivy nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte 200 g žervé a podle potřeby směs zřeďte bílým jogurtem. Nakonec do pomazánky vmíchejte česnek, lehce ji opepřete a osolte (pozor, sýr bývá hodně slaný), případně lehce oslaďte. Hotovou pomazánku posypte klíčky mungo.

Hodnocení: 4,0/5

Hodnotilo: 1

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...

Přečtěte si jinde