Jogurt řeckého typu

Seznam surovin

  • mléko 1 litr (kvalitní plnotučné)
  • jogurt 2 lžíce (nic nezkazíte, když bude bio)
Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Mléko zvolna ohřejte na 40°C. Přidejte k němu jogurt a směs důkladně promíchejte.

2. Směs přelijte do velké sklenice (musí být dobře umytá, nejlépe i vysterilizovaná) s uzavíratelným víkem a nechte jogurtové bakterie při pokojové teplotě „pracovat“.

3. Přibližně za 12 hodin nalijte jogurt do plátýnka a vytlačte z něj co nejvíc tekutiny. Hustota řeckého jogurtu připomíná spíš zakysanou smetanu. Poté ho uložte do lednice nejlépe do krabiček nebo skleniček. Je výtečný s domácím džemem, čerstvým ovocem nebo jen tak politý kvalitním medem.

4. Až budete jogurt dojídat (v ledničce vydrží maximálně tři dny), jeho poslední zbytek použijte na založení další várky

Poznámka k receptu

Až si tento jogurt připravíte, už nikdy nebudete chtít jíst ten kupovaný...

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...