Velikonoční nádivka

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Uzené maso dejte vařit do menšího hrnce a vařte asi 40 minut. Mezitím nakrájejte pečivo na kostky a dejte do mísy. Nasekejte kopřivy a odložte stranou.

2. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte s polovinou mléka, do zbytku mléka dejte krupici a nechte 15 minut namáčet. Do bílků přidejte špetku soli a ušlehejte pevný sníh.

3. Maso vyjměte z vývaru a nechte chladnout. Do nakrájených housek rozdrobte droždí a zalijte je takovým množstvím teplého vývaru, aby dobře nasákly, v míse by ale neměla být žádná tekutina navíc, nádivka by pak byla příliš řídká.

4. Uzené maso nakrájejte na stejně velké kostky, jako jste krájeli housky, a spolu s kopřivami a rozetřeným česnekem je přidejte do chladnoucí houskové směsi. Vmíchejte nabobtnalou krupici, žloutky s mlékem a nakonec po částech sníh. Dochuťte solí, pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a nalijte do vymazané a strouhankou vysypané formy.

5. Pečte na 180 ºC, dokud povrch nádivky nezezlátne a těsto se nepřestane lepit na špejli. Doba pečení závisí na výšce těsta ve formě, můžete upéct buď nízkou nádivku v pekáči a krájet ji na kostky, nebo, jako my, ve formě na biskupský chlebíček a pak ji nakrájet na plátky. Nádivka je skvělá ještě teplá, ale všechny chutě v ní vyniknou, když vychladne a ztuhne.

Poznámka k receptu

Bez nádivky by nebyly Velikonoce. Je to pokrm, který jasně naznačuje, že přichází doba hojnosti - maso, spousta vajec a zelené kopřivy jsou optimistická kombinace. Naši předkové věděli, co dělají. * Ingredience na formu o objemu 1,5 l.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...