Smetanová ricotta

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Do většího hrnce nalijte mléko a smetanu. Vsypte sůl a směs pomalu zahřívejte (nesmí ale dojít k bodu varu!). Promíchejte ji, aby se sůl zcela rozpustila.

2. Až teplota tekutiny dosáhne 80 °C (na okraji hrnce se v ní začnou tvořit jemné bublinky, ale jistější je použít kuchyňský teploměr), vlijte do ní citronovou šťávu. Ztlumte oheň na minimum a ještě 2 minuty směs promíchávejte. Ihned se začne srážet v nepravidelné hrudky.

3. Vypněte plamen a sraženou mléčno-smetanovou směs nechte ještě asi 5 minut dojít na teplém sporáku. Poté hrnec nechte při pokojové teplotě stát asi hodinu.

4. Přes cedník vyložený plátýnkem přelijte obsah hrnce do jiné nádoby a nechte z něj vykapat syrovátku. Uchovejte v uzavřené nádobě v chladu pro další použití. bublinky, ale jistější je použít kuchyňský teploměr), vlijte do ní citronovou šťávu. Ztlumte oheň na minimum a ještě 2 minuty směs promíchávejte. Ihned se začne srážet v nepravidelné hrudky.

5. Přes cedník vyložený plátýnkem přelijte obsah hrnce do jiné nádoby a nechte z něj vykapat syrovátku. Uchovejte v uzavřené nádobě v chladu pro další použití.

Poznámka k receptu

Luxusní verze ricotty, jinak připravované ze syrovátky, je skvělá na nepečené sladkosti.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...