Domácí paštika s želé z červeného vína

Seznam surovin

Na paštiku:

Na želé:

Na ozdobu:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Maso nakrájejte na menší kostky, játra odblaňte a překrájejte. Špek, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V kastrolu opečte špek a zpěňte na něm cibuli a česnek. Přidejte maso, koření, bylinky a orestujte. Opečte krátce i játra a zalijte je dezertním nebo portským vínem. Chvíli povařte, játra však musí zůstat uvnitř růžová. Nechte zchladnout, odstraňte bobkové listy a vše i se šťávou najemno rozmixujte.

2. Do směsi vmíchejte prošlehaná vejce se žloutky, smetanu (množství závisí na tučnosti bůčku) a nahrubo nasekané pistácie. Formu (nebo malé formičky) naplňte směsí, párkrát s ní klepněte o stůl, aby unikl vzduch, a postavte ji do pekáče. Okolo nalijte horkou vodu asi do ²/ ³ výšky formy a dejte na 60–90 minut do trouby. Teplotu udržujte pod 100 °C, ideálně na 90 °C, z paštiky se tak nebude oddělovat tekutina. Nechte vychladnout a pak uložte do chladničky.

3. Želatinu namočte na 10 minut do trochy studené vody. Svařte červené a dezertní víno s cukrem, plátky jablka, citronem a kořením na polovinu (jako měrku můžete použit špejli). Přidejte špetku soli a víno přeceďte.

4. Ze želatiny vyždímejte vodu a rozmíchejte ji v teplém víně. Vychlazenou paštiku ozdobte kořením a bylinkami, zalijte vlahou želatinou a dejte ztuhnout do chladničky.

Poznámka k receptu

Čechům na dovolené v zahraničí se prý říkalo „paštikáři“, protože s sebou všude vozili konzervy s játrovkou, aby nemuseli utrácet za místní jídlo. Jakkoli se na cestách většinou snažím vařit z místních zdrojů, k tradici paštikářů se hrdě hlásím. Málo věcí mi totiž chutná tolik jako dobrá paštika. Snažím se ji připravovat doma. Výhodou je fakt, že víte, co jíte, a také možnost přidat si k paštice své oblíbené ingredience. Třeba právě želé z červeného vína. Na 1 litr.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...