Závin extra

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Na rozpáleném oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli a drobné kostičky slaniny (cca 1 cm). Směs zahustíme strouhankou a odstavíme. Špenát krátce spaříme v osolené vodě a na sítu necháme odkapat. Lučinu v míse promícháme se smetanou, vejcem, špenátem a kostičkami sýru.

Základní těsto rozdělíme na poloviny. Jednu část položíme na pečicí papír velký jako dno plechu, na kterém závin budeme péct, a těsto vyválíme po celé ploše papíru na velmi tenký plát. Kromě okraje jedné z dlouhých stran potřeme celý plát těsta rozehřátým máslem, posypeme polovinou směsi slaniny a potřeme půlkou špenátové lučiny. Kratší kraje přehneme ke středu, okraj těsta bez náplně mírně potřeme vodou a závin pomocí papíru stočíme. Spoj přimáčkneme, závin přetočíme spojem dolů na papír a i s papírem přendáme na plech. Stejně připravíme i druhý závin a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C 25 minut dozlatova.

Na zbylém másle se špetkou soli zkaramelizujeme cukr, přisypeme nasekané ořechy a vše mícháme při střední teplotě, dokud ořechy nezezlátnou. Nakonec je dochutíme pepřem. Závin podáváme teplý, sypaný karamelovými ořechy.

Recept na závin najdete zde.

Poznámka k receptu

Pokud dáváte přednost méně tučným pokrmům, nahraďte kostky slaniny stejným množstvím nakrájené šunky.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...