Vánoční hvězda

Seznam surovin

Na těsto:

Na dip:

Kromě toho:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Ve vlažném mléce rozmícháme rozdrobené droždí a lžičku cukru a necháme je rozpustit. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, mléko s droždím, olej a vejce a uhněteme hladké těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout.

Z vykynutého těsta utvoříme na pomoučeném válu oválný bochánek, rozkrojíme ho na dvě poloviny a z jedné ještě odkrojíme na kraji malý kousek.

Větší polovinu těsta pak rozdělíme na pět stejných částí. Čtyři rozválíme na kruhové pláty o stejném průměru, jako je průměr kulaté formy na pečení (ideální je 28 cm), a pátou na kruhový plát o trochu větším průměru.

Čtyři pláty lehce na povrchu potřeme rozehřátým máslem a položíme na sebe. Zakryjeme je pátým větším plátem (ten nepotíráme) a těsto po stranách přehneme dolů.

Spojené pláty opatrně přeneseme do vymazané a vysypané kulaté formy a ostrým nožem je rozdělíme na 8 trojúhelníkových dílků tak, aby řezy končily asi 1 cm od kraje. Jednotlivé dílky postupně rozevřeme od středu směrem ven.

Stejný postup zopakujeme i s druhou menší polovinou těsta. Vyválíme pět kruhů, tentokrát o trochu menším průměru, spojíme je k sobě a položíme doprostřed formy.

Menší kruh také rozdělíme nožem na 8 dílků (dáváme pozor, aby špičky vrchních dílků byly v mezerách mezi dílky spodního patra) a postupně je rozevřeme ze středu směrem ven.

Ze zbylého nejmenšího kousku těsta utvoříme bochánek a vložíme ho do středu květiny. Povrch těsta potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a lístky po okrajích posypeme střídavě lněnými a sezamovými semínky.

Květinu zakryjeme papírovou utěrkou a mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Vložíme do ní květinu, po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C, květinu zakryjeme papírem na pečení a pečeme dalších 20 minut. Nakonec papír odstraníme a pečeme ještě 6 – 7 minut dozlatova.

Vnitřní část květiny (bochánek) opatrně vykrojíme tenkým nožem. Přísady na dip promícháme, naplníme do vhodné misky a vložíme doprostřed květiny místo bochánku. Každý si pak z květiny bude odlupovat kousky a namáčet je do misky s dipem.

Poznámka k receptu

Chcete jiný dip?

Ostrý arašídový Smíchejte 50 g arašídového másla, 150 g bílého jogurtu a 40 g opražených a nahrubo nasekaných arašídů. Vmíchejte jednu zelenou chilli papričku zbavenou semínek a nakrájenou na jemné plátky a dip podle chuti osolte.

Křupavý lahůdkový 3 plátky anglické slaniny nakrájejte na nudličky, opražte je na suché pánvi dokřupava a osušte na papírové utěrce. Smíchejte 150 g bílého jogurtu, 1 lžíci nastrouhaných vlašských ořechů a 50 g nastrouhané nivy. Přimíchejte slaninu a podle chuti osolte.

Sladký snídaňový 150 g lučiny nebo žervé rozmíchejte se lžící mléka a vmíchejte 2 – 3 lžíce malinového (nebo jiného vašeho oblíbeného) džemu nebo tekutého medu.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...