Páj plněný masem

Seznam surovin

Na těsto:

Na náplň:

Kromě toho:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V míse promneme hladkou mouku se změklým máslem, sádlem a lžičkou soli. Po částech přidáme studenou vodu a rychle zpracujeme hladké těsto (pokud je třeba, přidáme vody trochu více). Těsto zabalíme do mikrotenové fólie a uložíme do chladničky.

V pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, přidáme oloupanou a na půlkolečka nakrájenou cibuli a za stálého míchání restujeme na mírném ohni 5 minut. Přidáme jemně nasekaný česnek a lístky tymiánu, krátce orestujeme a směs rozložíme na dno kulaté zapékací formy.

Ve stejné pánvi rozehřejeme další lžíci olivového oleje, přidáme vepřové maso nakrájené na kostičky, orestujeme ho za stálého míchání ze všech stran a přidáme do zapékací mísy.

Ve výpeku v pánvi rozehřejeme máslo, přidáme očištěné žampiony nakrájené na čtvrtiny nebo osminky (podle velikosti), také je orestujeme ze všech stran a přidáme do zapékací mísy k masu. Pak do mísy přisypeme mražený hrášek.

Kuřecí vývar rozmícháme se smetanou, hladkou moukou a citronovou kůrou, opepříme a dobře osolíme. Směs nalijeme na maso s houbami a hráškem v míse a promícháme.

Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 0,5 cm. Odkrojíme z něj několik úzkých proužků a přilepíme je na okraje formy potřené rozšlehaným vejcem.

Náplň zakryjeme zbylým plátem těsta, přebytečné okraje odkrojíme a okraje vrchního plátu dobře přitiskneme k proužkům těsta na okrajích formy.

Uprostřed plátu uděláme špičatým nožem malý otvor, kterým bude unikat vzduch. Odkrojené těsto znovu rozválíme, vykrojíme z něj lístky, ozdobně je rozložíme na povrch páje a těsto potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem.

Páj vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 - 40 minut, dokud povrch není zlatavý.

Poznámka k receptu

Ideální přílohou jsou zelené fazolky krátce povařené v osolené vodě a případně ještě orestované na troše slaniny a bramborová kaše.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...