Gurmet 02/2016

Gurmet 02/2016

Co najdete v aktuálním vydání

Recepty od šéfkuchaře Honzy Všetečky, nápady na kvašení, luštěniny jako povolený zimní doping, valentýnské dezerty, citronová tráva, kokos a galangal - suroviny, bez kterých se při přípravě asijských receptů podle Sofie Smith rozhodně neobejdete a ořechový joconde s mangovým a ricottovým krémem.

Toto a spoustu dalších receptů, zajímavého čtení a tipů na vás čeká v únorovém Gurmetu, ve kterém naleznete ty nejlepší, námi vyzkoušené recepty a spoustu zajímavého čtení (v prodeji od 14. ledna).

Honza Všetečka dělá kreativního šéfa šéfkuchařům sítě restaurací Ambiente a vaří v otevřené kuchyni v karlínské Esce.

Má tedy v popisu práce vymýšlet nová jídla, sledovat trendy a předávat je ostatním. A co teď frčí? Vaření beze zbytku. Uvařili jsme podle něj tři skvělé recepty a znovu jsme objevili morek. Orsotto neboli risotto z krup nám učarovalo a rozhodně doporučujeme jej vyzkoušet.

Kvašení je in. Technika stará jako samo lidstvo je ukázkově jednoduchá. Většinu práce totiž obstará sama příroda – jediným úkolem je nepokazit jí to. Je s podivem, že jsme na tuto přípravu potravin zapomněli a ty kysané pořizujeme v obchodě. Domácí kvašení zažívá ve světě boom a oklikou se vrací i k nám. Vždyť kysané zelí je českým národním bohatstvím. Není proč otálet: zkvasit se dá (skoro) všechno. Zkuste to podle našich receptů a už nebudete chtít jinak.

Panna cotta a tiramisu jsou trefou přímo do srdce. Jsou chvíle, kdy je dobré vsadit na jistotu. Třeba na Valentýna. Překvapení a experimenty jsou skvělé, ale nechte si je na jindy, tentokrát si nemůžete dovolit selhat. Následujte naše recepty a zaručujeme, že je budete připravovat nejen jednou za rok.

Už po jedenácté nás Karolina Konečná zve na výlet do Itálie. Tentokrát je cílem Umbrie, která, ač jeden z nejmenších italských regionů, doslova překypuje delikatesami. Legendární černé lanýže pocházejí z Norcie, malá tmavá čočka z Castelluccia a hlavní město regionu, Perugia, je proslulé svou čokoládou. Kromě toho je Umbrie domovem toho nejlepšího masa a zvěřiny. Vepřové, hovězí, jehněčí, skopové a divočáka tu nejčastěji grilují. A co teprve grilovaní nadívaní holubi! Recepty na skvělé krevety, ostré kuře nebo čokoládové bonbony nesmíte nechat bez povšimnutí.

Únorová Výzva pro odvážné je klasika všech klasik. Král budapešťských kaváren, slavný Doboš. Piškotové pláty spojené skvělým máslovým krémem a ikonickou karamelovou ozdobou jsou na "to do" listu všech cukrářských nadšenců. Pusťte se do pečení podle našeho receptu, dort ozdobte, vyfoťte, pošlete nám fotku a získejte parádní výhru - robot Sencor z nové pastelové barevné řady. Uzávěrka je tentokrát 31. ledna.

Podle receptů královny asijské kuchyně, Sofie Smith, připravíte snad nejznámnější thajskou polévku tom kha, osvěžující salát s pomelem a uzeným pstruhem nebo malajský rendang. Teď už jen stačí pozvat vaše přátele na nezapomenutelnou asijskou party.

Krok za krokem vás tentokrát naučíme, společně s postupovými fotografiemi, plněný dort joconde, který bývá ozdobou oslav u šéfredaktorky Dariny. Čekejte skutečně vyšší cukrářskou, ale stojí za to: jednak je výsledek famózní, jednak se díky tomuto dortu naučíte spoustu postupů, které pak můžete různě kombinovat.

Prozradíme vám, co jíst v únoru, měsíci masopustu a veselice, ale také začátku období střídmosti. Užijte si obojího a nezapomeňte, že z i „odpadních“ surovin může vzniknout dokonalé jídlo.